Novoroční a sváteční projevy prezidentů Francie a ČR v letech 2007 - 2010. Komparativní textová analýza diskurzu. - Vybíhalová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá oblastí textové analýzy diskurzů a jejími metodami. Cílem práce je provedení komparativní analýzy vybraných prezidentských projevů Nicolase Sarkozyho a Václava Klause v letech 2007-2010 a odvození obecných pravidel pro výstavbu studovaného typu diskurzu. Práce je rozdělena na část teoretickou, která definuje předmět studia, metodologii a jednotlivé přístupy textové analýzy diskurzu, a část praktickou, která zahrnuje vlastní analýzu prezidentských diskurzů zaměřující se zejména na sekvenční a argumentační strukturu, fungování konektorů, užívání lexikálních konotací a na hierarchii mluvních aktů.
New Year´s and State Holiday Discourses pronounced by the Presidents of France and the Czech Republic in 2007-2010. Comparative Textual Analysis of Discourse
Discours présidentiels prononcés \'a ľoccasion du nouvel an et des fêtes nationales par les présidents français et tch\'eques dans les années 2007-2010. Analyse textuelle du discours comparative.
Keywords: analýza diskurzu; textová lingvistika; Jean-Michel Adam; politický diskurz; argumentace; komparativní analýza; mluvní akty; konektory; discourse analysis; textual linguistics; Jean-Michel Adam; political discourse; argumentation; comparative analysis; speech acts; connectors