Návrh cestní sítě v komplexní pozemkové úpravě - Florián, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem předkládané práce bylo zpracování podrobné literární rešerše obsahující popis cestní sítě z hlediska historického vývoje, podrobná charakteristika jednotlivých typů polních cest v komplexní pozemkové úpravě a vyhodnocení cestní sítě jako možného prvku protierozní ochrany. Hlavním záměrem byla analýza proměn cestní sítě během různých dějinných etap, ve kterých byla cestní síť zachycena, prostudována a výsledky porovnány. U významných okamžiků vývoje byly zaznamenány i pravděpodobné příčiny jejich vzniku. Jako zájmová lokalita bylo zvoleno katastrální území Nákří v okrese České Budějovice, kde provedený rozbor cestní sítě dává jasný přehled o výrazných změnách v průběhu historického vývoje. Součástí práce bylo nejen zmapování změn, nýbrž i návrh řešené komplexní pozemkové úpravy, která odpovídá současným požadavkům v rámci projekce plánu společných zařízení.
Proposal of road network for complex land adjustment
Keywords: cestní síť; polní cesty; vývoj krajiny; komplexní pozemkové úpravy; společná zařízení; protierozní opatření; Road and lane network; lanes; landscape development; complex land adjustment; common facilities; erosion control