Životní příběhy dospívajících s Aspergerovým syndromem - Voráčková, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá životními příběhy dospívajících s Aspergerovým syndromem a jejich problémy v jednotlivých vývojových obdobích. V teoretické části jsou popsána jednotlivá vývojová období od prenatálního po dospívání. Následně jsou charakterizovány pervazivní vývojové poruchy a poruchy autistického spektra, z nichž je blíže popsán Aspergerův syndrom. Dále je v práci zmíněna problematika rodiny s jedincem s autismem, volný čas těchto osob a jejich socializace. Praktická část obsahuje popis, analýzu a srovnání problémů tří vybraných dospívajících respondentů s Aspergerovým syndromem.
Life stories of adolescents with Asperger's syndrome
Keywords: Poruchy autistického spektra; Aspergerův syndrom; Autism spectrum disorder; Asperger Syndrome