Připravenost pedagogických pracovníků základních škol v oblasti ochrany obyvatelstva obcí s rozšířenou působností Tábor,Soběslav - Houdek, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce na téma "Připravenost pedagogických pracovníků základních škol v oblasti ochrany obyvatelstva obcí s rozšířenou působností Tábor, Soběslav" přináší pohled na ochranu obyvatelstva na výše jmenovaných základních školách. Téma této práce jsem si vybral vzhledem na mé dlouhodobé zkušenosti s problematikou vzdělávání a obrany obyvatelstva. Řadu let jsem prováděl přednáškovou a praktickou činnost na úseku obrany obyvatelstva, pak jsem se začal věnovat výuce první pomoci. V současné době připravuji a provádím vzdělávací programy pro děti, mládež a dospělé v oblasti ochrany obyvatelstva a chování při různých mimořádných událostech. Během těchto vzdělávacích programů jsem zjistil mnohé nedostatky ve vědomostech jak dětí a mládeže, tak dospělých. Protože jsem pedagogický pracovník, snažil jsem se pomoci i ostatním pedagogům. Záměrem této práce bylo zjistit stav, jaká je připravenost pedagogů v oblasti ochrany obyvatelstva a jak své zkušenosti předávají žáků základních škol. Protože právě připravenost pedagogů na základní škole v této oblasti je velmi důležitá. Žáci základních škol se mnohdy někdy poprvé a bohužel někdy i naposledy setkávají s tématikou ochrany obyvatelstva při vzdělávání. Cílem práce je zjistit současný stav připravenosti pedagogických pracovníků v oblasti ochrany obyvatelstva v daném regionu. Práce by měla být zpětnou vazbou vzniklých příruček, metodik a práce pedagogů s odborníky především z resortu Ministerstva vnitra, ale i dalších. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zpracována za pomoci dostupné literatury, internetových zdrojů, právních předpisů, které se týkají především ochrany obyvatelstva a žáků základních škol. V první teoretické části jsem se soustředil na základní termíny související s ochranou obyvatelstva. V další části jsem se věnoval ochraně obyvatelstva a mezinárodnímu humanitárnímu právu. V následující části jsem zaměřil na historické souvislosti v České republice. Poté jsem se věnoval legislativě spojené s ochranou obyvatelstva. Následující kapitola byla věnována koncepci ochrany obyvatelstva v České republice. Dále jsem popsal integrovaný záchranný systém a důležité úkoly jednotlivých složek. Následně jsem popsal základní úkoly ochrany obyvatelstva. V poslední teoretické části jsem se věnoval vzdělávání a školství v souvislosti s ochranou obyvatelstva v naší republice a její možný budoucí vývoj. V první části praktické části jsou stanoveny dvě hypotézy a metodiku výzkumu. V následující části jsem zpracovával výzkum pedagogických pracovníků a žáků základních škol. V části diskuse jsem hlouběji popsal výsledky výzkumu a odpověděl jsem na obě hypotézy. Jak první, tak druhá hypotéza byla ověřena a přijata. Cílem práce bylo porovnat připravenost pedagogických pracovníků základních škol, a jak předávají informace studentům v oblasti ochrany obyvatelstva ve vybraných školách. Výsledkem práce je potvrzení připravenosti pedagogických pracovníků v oblasti ochrany obyvatelstva na základních školách. Práce je určena především pro představitele zainteresovaných škol, pedagogické pracovníky a ke zlepšení výuky v oblasti ochrany obyvatelstva. Výsledky budou poskytnuty zainteresovaným ministerstvům.
The readiness of primary school educators in teaching of the protection of the population in the distrikt Tábor, Soběslav
Keywords: Ochrana obyvatelstva; Integrovaný záchranný systém; školství; Protection of the population; Integrated rescue system; education