Geschlechtsspezifische Phraseologismen kontrastiv am Beispiel der sich auf Frauen beziehenden Phraseologismen im Deutschen und im Tschechischen - Hřídelová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
V této práci se autorka zabývá problematikou genderu v německé a české frazeologii. Teoretická část zahrnuje definice základních terminologických pojmů a popisuje typické znaky frazeologismů, jejich klasifikaci, kontrastivní frazeologii a problematiku genderu v jazyce. V praktické části se soustředí na vybrané genderově zaměřené frazeologismy vztahující se k ženám, spolu s jejich českými ekvivalenty a významy. Frazeologismy v němčině a v češtině jsou dle stupně shody rozděleny do skupin. Pozornost je věnována především významům, struktuře a slovní zásobě frazeologických jednotek.
Gender-Specific Phraseology in Contrast Analysis on the Basis of Phrases Relating to Women in German and Czech
Keywords: frazeologie; kontrastivní frazeologie; frazeologismus; gender; ekvivalence; phraseology; contrastive phraseology; phraseologism; gender; equivalence