Množství a diverzita metanotrofních bakterií v rašeliništích v závislosti na typu rašeliniště, rostlinném opadu a odvodnění - Kráčmarová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce pojednává o charakteristice metanotrofních bakterií a jejich významu v rašeliništích. Zástupci těchto mikroorganismů jsou schopni oxidovat většinu vzniklého metanu na oxid uhličitý, který je následně uvolňován do atmosféry. Metanotrofní bakterie vyžadují pro oxidaci metanu přítomnost kyslíku, ale některé druhy jsou schopné žít i v anoxické zóně. Cílem této práce je porovnání vlivu odvodnění, typu rostlinného opadu a hloubky na množství a zastoupení metanotrofních bakterií v různých typech rašelinišť (slatiništi a vrchovišti).
Quantity and diversity of methanotrophic bacteria in peatlands depending on types of peatland, litter type and drainage