Strach a úzkost u dětí předškolního věku - Neradová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem bakalářské práce je strach a úzkost u dětí předškolního věku. Cílem výzkumu je zjistit, kdy děti strach prožívají, jak vnímají jeho projevy, jak na něj reagují a co jim pomáhá jej překonat. Co se týče kompozice, práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou definované základní termíny týkající se daného tématu, včetně vysvětlení rozdílů mezi strachem a úzkostí, druhů a typů těchto emocí, příčin a projevů, a to jak v obecné rovině, tak i se zaměřením na zkoumaný věk. Praktická část je realizovaná pomocí kvalitativního výzkumu, při kterém je využit polostrukturovaný rozhovor s celkovým počtem deseti respondentů, kterými byly děti předškolního věku bydlící v malé vsi v kraji Vysočina.
The Fears and Anxiety in Preschool Children
Keywords: Úzkost; strach; předškolní věk; příčiny; projevy; Anxiety; fear; pre-school age; causes; symptoms