Mytologie příběhů Harryho Pottera - Veselková, Anna (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce Mytologie příběhů Harryho Pottera je zaměřit se na inspirační zdroje, které ovlivnily spisovatelku Joannu Kathleen Rowlingovou. Usouvztažňuje mytologii postav a zvířat v sérii příběhů o Harrym Potterovi. Východiskem práce je definice pojmů mytologie, mýtus, archetyp Carla Gustava Junga a analýza encyklopedických zdrojů (Encyklopaedia Mythica). Hlavní důraz je kladen na porovnávání těchto prvků z mytologického a archetypálního hlediska s literárními postavami a zvířaty v konkrétních příbězích o Harrym Potterovi
Mythology as a Source of the Harry Potter Series
Keywords: Harry Potter; mýtus; mytologie; archetyp; řecká mytologie; stvoření; Harry Potter; myth; mythology; archetype; Greek mythology; creatures