Zhodnocení obchodu a chovu v zajetí u vybraných druhů z přílohy CITES B - Vránková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2014)
Příliš vysoký mezinárodní obchod s ohroženými druhy živočichů a rostlin je jedním z nejvýznamnějších důvodů vymírání některých druhů ve volné přírodě. Tato práce se zabývá mezinárodním obchodem s ostrovními druhy amazoňanů z přílohy CITES B. Obchod byl zpracován za období od roku 1993 do roku 2012, k čemuž sloužila data z internetové databáze CITES Trade Databáze spravovaná UNEP - WCMC. Hlavními dováženými a vyváženými druhy za sledované období byly Amazona ventralis, Amazona collaria, a Amazona agilis, přičemž celkový počet dovezených papoušků druhu Amazona ventralis bylo 380 ks, Amazona collaria 128 ks, Amazona agilis 18 ks a počet vyvezených byl Amazona ventralis 426 ks, Amazona collaria 74 ks a Amazona agilis opět pouhých 8 ks.
Evaluation of trade and captive breeding of selected species from CITES Appendix B
Keywords: CITES; dovoz; vývoz; exemplář; CITES; import; export; specimen