The changes of literary fantastical elements visible in The Hobbit by J. R. R. Tolkien - Müllnerová, Anna (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje především na vývoj a evoluci fantastických prvků v moderní fantasy literatuře, přičemž jako kritický příklad slouží Hobit od J. R. R. Tolkiena. Jak je všeobecně známo, literatura je dynamická a vyvíjející se umělecká forma utvářená různými vnitřními i vnějšími faktory. Cílem této práce je prostřednictvím pečlivé analýzy vybraných příkladů fantasy prvků prozkoumat a ilustrovat změny, k nimž v tomto žánru v průběhu času došlo, a zároveň je porovnat se základními aspekty klasické fantasy literatury. V konečném důsledku chce tato studie přispět k hlubšímu pochopení žánru fantasy a jeho vývoje a osvětlit způsoby, jakými se měnil a zároveň zůstával věrný svým kořenům.
The changes of literary fantastical elements visible in The Hobbit by J. R. R. Tolkien
Keywords: J. R. R. Tolkien; fantazy literatura; Germánská a Islandská mytologie; Artušovské legendy; Beowulf; J. R. R. Tolkien; fantasy literature; Germanic and Islandic mythology; Arthurian legends; Beowulf