Využití analyticko-syntetické metody a metody Sfumato při práci s žáky s parciálními poruchami - Šromová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce má dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické částí se čtenář seznámí s informacemi o parciálních poruchách, o jejich typech, diagnostice, počátečním čtení, čtenářské gramotnosti a předčtenářském období. Dále se čtenář dozví o analyticko-syntetické metodě a metodě Sfumato. Praktická část je rozdělena do dvou částí: v první je kvantitativní výzkum, který zjišťuje, kterou metodu pedagogové častěji využívají při výuce elementárního čtení a psaní a zároveň jaké je rozložení dyslexie a dysgrafie u jednotlivých metod. Druhá část je případová studie, která popisuje informace dvou základních škol, kdy na jedné využívají pedagogové výhradně analyticko-syntetickou metodu a na druhé metodu Sfumato. Práce také obsahuje teoretické informace o použitých metodách výzkumu, dotazníku a rozhovoru. Díky této práci čtenář zjistí, kterou metodu pedagogové častěji, u které metody je větší výskyt žáků s dyslexií a dysgrafií. Dále se čtenář dozví, proč si pedagogové metodu vybrali, jaké používají didaktické pomůcky, jak dle jejich názoru vyhovuje metoda žákům se specifickými poruchami učení a další.
The use of the analytical-synthetic method and the Sfumato method when working with pupils with partial disorders
Keywords: Parciální poruchy; diagnostika specifických poruch učení; čtení; čtenářská gramotnost; předčtenářské období; analyticko-syntetická metoda; metoda Sfumato; Partial disorders; diagnostics of specific learning disorders; reading; reading literacy; pre-reading period; analytical-synthetic method; Sfumato method