Porovnání orebného a bezorebného zpracování půdy - Bartoš, Jiří (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá technologiemi zpracování půdy, vliv mající na zhutnění půdy a ekonomickou výnosnost daných způsobů. Také se zaměřuje na opatření proti nežádoucímu zhutnění a jeho následné odstranění. Popisuje základní pracovní operace jako jsou orba a kypření půdy. V bakalářské práci je přiblíženo, na jakém principu funguje orba, základní druhy a rozdělení pluhů, možná výbava pluhů a podle čeho lze orbu dělit. Dále také způsoby orby, na různých typech pozemků, za podmínek. V neposlední řadě jsou zde uvedeny výhody a nevýhody nejběžnějšího zpracování půdy. Dále je zde uvedena technologie kypření, stroje, se kterými lze půdu zpracovávat a jaké výhody a nevýhody technologie zpracování půdy bez orby přináší. Pokus provedený za účelem bakalářské práce, je zaměřen na porovnání orebné a bezorebné technologie zpracování půdy z ekonomického hlediska a v rámci možností ověření vlivu na stav půdy, stav porostu, sklizeň a životní prostředí.
Comparison of plowing and no plowing tillage
Keywords: Orba; kypření; půda; pluh; kypřič; zpracování půdy; podrývání; Plowing; loosening; soil; plow; cultivator; tillage; undermining