Uplatnění meziplodin jako stabilizujícího prvku v protierozní ochraně v oblasti podhůří Šumavy - Šlapáková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem diplomové práce je posoudit možnost uplatnění meziplodin v protierozních osevních postupech a jejich vliv na systém trvale udržitelného zemědělství a posouzení vhodnosti využití meziplodin jako prvku protierozní ochrany pro ekologicky šetrné hospodaření na orné půdě. Erozní jevy budou vyhodnoceny ve vybrané lokalitě a katastrálním území Borovany. Výsledkem bude vyhodnocení smyvu konvenčního osevního postupu a postupu s využitím meziplodin pomocí metody USLE.
The application of the intercrop as a stabilizing element in the erosion control in the area of the foothills of Sumava.
Keywords: Eroze; osevní postupy; meziplodiny; protierozní opatření; Erosion; crop rotation; intercrop; erosion control measure