Formování osobnosti manažera ve spojitosti s motivací a stimulací - Křiklava, Jiří (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem diplomové práce je specifikace vlivů vnitřního a vnějšího prostředí na formování rozvoje osobnosti manažera spolu s novými směry v řízení lidských zdrojů a s důrazem na jeho motivaci a stimulaci. Průzkum byl prováděn v podniku Budějovický Budvar n. p. a Coca - Cola Beverages Česká republika, spol. s r. o. První část této práce obsahuje teoretické shrnutí problematiky osobnosti manažera, motivace, stimulace, nových směrů v řízení lidských zdrojů. Použitá metodika je dotazníkové šetření, rozhovor a pozorování. Jednotlivé otázky jsou zpracovány do tabulek, grafů, doplněných výsledky a diskusemi. Výzkum byl zaměřen na vedoucí pracovníky - manažery. V obou firmách je velice dobře propracovaný systém motivace a stimulace, který zaručuje rozvoj osobnosti manažera. Dále je kladen velký důraz na vzdělávání, péči o osobnost vedoucího pracovníka. Z dotazníkového šetření je zřejmé, že čeští manažeři upřednostňují týmový styl vedení lidí, seberealizaci, kariérní postup a odpovídající výdělek. Nejcennějším bohatstvím každého podniku je lidský kapitál a úlohou vedoucího pracovníka je, aby dokázal efektivně, v dostatečné míře motivovat, stimulovat a neustále rozvíjet své podřízené i sebe samého.
Developing manager personality in connection with motivation and stimulation
Keywords: osobnost manažera; motivace; stimulace; nové směry v řízení lidských zdrojů; the manager{\crq}s personality; motivation; stimulation; new trends in human resources management