Projekt rozvoje podniku v oboru ubytovacích služeb. - Konrád, Radim (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce je zaměřena na rozvoj podniku v oboru ubytovacích služeb. Konkrétně se jedná o rodinný penzion v jihočeském městě Třeboni. V teoretické části jsou obecně vymezeny pojmy související s problematikou podnikání v cestovním ruchu a tvorbou strategie. Podklady pro tuto část byly čerpány zejména z dostupné odborné literatury. Ve druhé časti je provedena analýza vnějšího okolí penzionu - Třeboňska a města Třeboně. Dále je hodnocena infrastruktura a suprastruktura cestovního ruchu a na základě zjištěných poznatků sestavena SWOT analýza Třeboně a Třeboňska. Poslední část analytického oddílu tvoří analýza třeboňského tržního prostředí v oboru ubytovacích služeb, rozdělená na dvě hlavní subkapitoly. Konkurence a potenciální zákazníci. Ve třetí, návrhové části, jsou na základě výsledků z předchozích analýz navržena opatření ve třech základních oblastech (marketing, energetická náročnost provozu, technické vybavení penzionu), která podpoří propagaci penzionu, sníží náklady nebo zvýší konkurenceschopnost. Tyto návrhy jsou ekonomicky zhodnoceny a posouzena jejich rentabilita a návratnost.
The development of business accommodation facilities.
Keywords: ubytovací služby; cestovní ruch; penzion; segmenty trhu; baličky služeb; accommodation facilities; tourism; boarding-house; segments of market; tourist packets