Role diskurzních markerů v bezprostřední neformální konverzaci rodilých a nerodilých mluvčích - Sommerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zaměřuje na výzkum diskurzních markerů v anglickém neformálním jazyce. Sedm nahraných konverzací, zahrnující rodilé i nerodilé mluvčí, poskytly základní materiál pro výzkum. Práce nejdříve uvádí definice nezbytných lingvistických termínů a dále specifikuje nahrané konverzace a charakterizuje jejich mluvčí. V praktické části je pozornost věnována frekvenci, různým typům funkcí a umístění jednotlivých markerů v promluvě. Následuje rozbor možných faktorů, které by mohly ovlivnit konkrétní výběr diskurzních markerů. Výzkum také uvádí statistiku frekvence výrazů užívaných skupinou nerodilých mluvčích, která je dále dělena do tříd mírně, středně a výše pokročilých uživatelů jazyka. Práce zahrnuje popis výskytu několika markerů v jedné promluvě a víceznačné výrazy, které nejsou snadno určitelné. Závěr práce je ukončen výsledky analýzy a jejich shrnutím.
The Role of Discourse Markers in Face-to-face Conversations of Native and Non-native Speakers of English
Keywords: diskurzní markery; přímá neformální konverzace; diskurz; koherence; diskurzní analýza; pragmatika; discourse markers; face-to-face conversation; discourse; coherence; discourse analysis; pragmatics