Oddlužení v právní úpravě a v praxi - Janáčik, Rastislav (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá analyzováním platné právní úpravy institutu oddlužení, který je upraven v § 389 - 418 insolvenčního zákona. Oddlužení je čtvrtým a posledním způsobem řešení úpadku dlužníka dle insolvenčního zákona. Praktická část zahrnuje zpracování dat statistických údajů týkajících se institutu oddlužení. Data byla zjištěna u Krajského soudu v Plzni a v Českých Budějovicích. Dále je uveden praktický příklad dlužníka, jehož oddlužení probíhá formou splátkového kalendáře a také dlužníka, jehož oddlužení je realizováno formou zpeněžením majetkové podstaty. Práce rovněž obsahuje zhodnocení právní úpravy oddlužení a návrhy de lege ferenda.
Debt relief in legislation and in practice
Keywords: právní úprava; institut oddlužení; insolvenční zákon; Krajský soud; splátkový kalendář; zpeněžení majetkové podstaty; legal regulation; Institute of debt relief; insolvency law; District court; rescheduling; realization of assets