Proměny právního postavení žen v evropských státech ve 2. polovině 20. století. - Novotná, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná bakalářská práce Proměny právního postavení žen v evropských státech ve 2. polovině 20. století představuje problematiku umělého přerušení těhotenství ve 2. polovině 20. století na území evropských států. Práce osvětluje změny, kterými v tomto období otázka interrupce prošla. První část práce je zaměřena na proměny přístupu k umělému přerušení těhotenství v historickém kontextu od starověku po novověk, dále pak na obecnou problematiku nechtěného těhotenství, jeho umělé přerušení, skupiny Pro-Life a Pro-Choice, potratovou turistiku a interrupční komise působící na území Československé republiky. Druhá část práce podrobně zobrazuje situaci týkající se interrupce ve 2. polovině 20. století v Polsku, Německu, České republice a Velké Británii. V závěru je pak tento vývoj shrnut v rámci zbylých států Evropy.
Transformations of women?s legal capacity in European countries in the second half of twentieth century.
Keywords: umělé přerušení těhotenství; interrupce; těhotenství; právo na život; možnost volby; abortion; interruption; pregnancy; right to life; choice