Vliv způsobu hospodaření na biodiverzitu modelových skupin obratlovců - drobní savci. - Koutníková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná diplomová práce zapadá do rozsáhlejší vědecké studie, která hodnotí vlivy rozdílného managementu na ekologické funkce a zároveň vodní režim krajiny v pramenných oblastech Šumavy. Jednou ze zkoumaných charakteristik, vypovídajících o stavu povodí, je biodiverzita rostlinných i živočišných společenstev. Moje diplomová práce má za cíl porovnání diverzity drobných zemních savců na třech povodích s podobnými přírodními podmínkami, které se však liší managementem. Drobní zemní savci, jakožto skupina, která má vysoký reprodukční potenciál, dobré invazní schopnosti a velmi dobře indikuje změny a stav kvality prostředí je často používanou skupinou obratlovců ke studiím stavu prostředí. Diplomová práce navazuje na předešlou bakalářskou práci a významně ji rozšiřuje. Teoretická část obnáší literární rešerši o problematice výskytu drobných savců na Šumavě, jejich mikrohabitatových preferencích a vlivu způsobu hospodaření na biodiverzitu jejich společenstev. Praktická část práce obsahuje vyhodnocení výsledků z pravidelných odchytů do živochytných pastí, které proběhly od června do září roku 2007 a 2009. V těchto dvou odchytových letech bylo chyceno 52 jedinců, z toho bylo 7 jedinců odchyceno podruhé. Odchycení DZS byli zařazeni do 5 druhů, jejichž výskyt byl předem na sledovaných lokalitách předpokládán. Jednalo se o myšici lesní (Apodemus flavicollis - 22 jedinců), hraboše mokřadního (Microtus agrestis - 6 jedinců), hraboše polního (Microtus arvalis - 10 jedinců), norníka rudého (Clethrionomys glareolus - 2 jedinci) a rejska obecného (Sorex araneus - 5 jedinců). V povodí Bukového potoka se v roce 2007 podařilo chytit 20 jedinců a v roce 2009 pouze 2 jedince. Jednalo se o zástupce Apodemus flavicollis, Clethrionomys glareolus a Sorex araneus. V povodí Mlýnského potoka bylo odchyceno 10 jedinců (všichni v 2009). Jednalo se o jedince Microtus arvalis. Posledním sledovaným povodím byl Horský potok, na němž bylo v roce 2007 odchyceno 5 jedinců a v roce 2009 8 jedinců. Byli to zástupci druhu: Apodemus flavicollis, Microtus agrestis, Clethrionomys glareolus a Sorex araneus. Největší změna v abundanci jedinců byla zaznamenána, oproti minulému odchytovému létu v roce 2007, v povodí Mlýnského potoka. Povodí Bukového potoka vykázalo, co se týče abundance odchycených jedinců, velký propad v porovnání s rokem 2007. Jedině v povodí Horského potoka byl zaznamenán relativně stabilní stav ve srovnání s předešlými odchyty v roce 2007. Diplomová práce je podpořena projekty: MSM 6007665806, NAZV-QH82106 a NPV2-2B08006.
The influence of management on biodiversity of vertebrates model groups - small mammals.
Keywords: Šumava; drobní zemní savci; povodí; zemědělský management; biodiverzita.; Bohemian Forest; small terrestrial mammals; catchment; agricultural management; biodiversity.