Vyhodnocení konceptu výživy pro koně - Sedláková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce hodnotí systém krmení a výživy koní. Zabývá se významem a potřebou energie, významem jednotlivých živin, minerálních látek a vitamínů a technikou krmení koní, která je zejména zaměřena na krmení sportovních a starších koní. Vlastní práce je zaměřena na hodnocení zastoupení živin v krmné dávce pro koně a její porovnání s normou potřeby živin pro koně. Sledovanými ukazateli jsou: sušina, stravitelná energie, dusíkaté látky, stravitelné dusíkaté látky, vláknina, vápník a fosfor. Potřeba uvedených živin je v krmných dávkách splněna. Objevuje se zde zvýšený podíl vápníku, fosforu a stravitelných dusíkatých látek, který je ale stále v toleranci.
The concept evaluation of horse nutrition
Keywords: koně; výživa koní; krmná dávka; horses; nutrition of horses; feeding ration