Klient s nespecifickými střevními záněty v komunitní péči - Doležalová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Nespecifické střevní záněty, mezi které se řadí Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida, patří do skupiny takzvaných civilizačních nemocí. Jejich příčina není zcela objasněna. Pro obě nemoci je typické, že postihují především mladé lidi mezi 20 ? 30 rokem života. Tato onemocnění zasahují do života klienta hlavně po fyzické, ale i psychické a sociální stránce. Aby klient mohl aktivně spolupracovat se zdravotníky a tak přispívat ke zlepšení svého zdravotního stavu, musí mít dostatek informací o své nemoci a léčbě. Zde velkou úlohu hraje také sestra. Právě sestry jsou s pacientem v nepřetržitém kontaktu a mnohdy se pacienti na ně obracejí s dotazy, které by se ostýchali sdělit lékaři. Neméně důležitá je pro pacienty podpora rodiny, přátel a známých. Významnou roli zde můžou plnit i pacientské organizace, které poskytují podporu a pomoc pacientům trpícím nespecifickými střevními záněty a také podporu jejich rodinným příslušníkům. Cílem bakalářské práce je zjistit jaký je přínos pacientských sdružení pro klienty s nespecifickými střevními záněty, dále zjistit jak se sestry podílejí na poskytování informací těmto klientům a sestavit informační materiál pro klienty s nespecifickými střevními záněty. Ve výzkumné části bakalářské práce byla použita metoda kvalitativního výzkumu. Sběr dat byl proveden pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný vzorek tvořili vybraní klienti s nespecifickými střevními záněty, členové Klubu IBD CROCODILE České Budějovice, účastníci seminářů Klubu pacientů CroCus České Budějovice a Občanského sdružení pacientů s idiopatickými střevními záněty v Praze. Na základě rozhovorů s jednotlivými respondenty byly vytvořeny kazuistiky. Kazuistiky tvořily výzkumný podklad pro sestavení kategorizačních tabulek, ve kterých jsou sumarizovány nejdůležitější výsledky výzkumu. Výsledky šetření poukázaly, mimo vytyčené cíle, i na problémy se kterými se musí pacienti a jejich rodiny každodenně vyrovnávat. Nejvíce nemoc zasahuje pacientům do života v oblasti stravování, fyzických aktivit a cestování. Sestavený informační materiál lze využít na seminářích pacientských organizací, ale i ve výuce studentů zdravotnických škol. Výsledky šetření mohou být prezentovány na odborných přednáškách a konferencích.
A client with non specific intestinal inflammations in community care
Keywords: nespecifické střevní záněty; Crohnova choroba; ulcerózní kolitida; komunitní péče; pacientské organizace; non specific intestinal inflammations; Crohn´s disease; ulcerous colitis; community care; patient organizations