Místo knihy Kazatel v rámci soudobé starověké filosofie - Filipová, Anna (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá místem biblické knihy Kazatel v kontextu soudobé starověké filosofie. První část bakalářské práce knihu Kazatel představuje, zejména její název, autorství, dobu a místo vzniku, hlavní a charakteristická témata i myšlenky knihy. Další část obsahuje základní charakteristiku čtyř zvolených starověkých filosofií: filosofie 6. 5. století př. Kr. a jejího představitele Hérakleita, Aristotelovy filosofie a filosofie helénistické - jmenovitě stoy a epikureismu. Poté probíhá porovnávání knihy Kazatel a uvedených filosofií. Práce se zaměřuje zejména na nalezení styčných bodů, které kniha se soudobými filosofiemi vykazuje, snaží se rovněž zodpovědět otázku, zda se v knize odráží některý ze stěžejních prvků či vlivů těchto filosofií.
The Book of Qohelet in the Context of Ancient Philosophy
Keywords: Kazatel; filosofie; pomíjivost; viděl jsem; Bůh; čas; moudrost; slova; Hérakleitos; jednota; Aristotelés; štěstí; blaženost; ctnost; helénismus; vliv; Epikúros; Qohelet; philosophy; vanity; I've seen; God; time; wisdom; words; meaning; Heraclitus; unity; Aristotle; luck; rapture; virtue; Hellenism; influence; Epicurus