"Život jen potud má cenu, pokud je službou." Leontina Mašínová (1882 - 1975) - Jíchová, Marie (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce zachycuje životní příběh učitelky a spisovatelky Leontiny Mašínové, která se narodila v Plzni v roce 1882 a zemřela v Lázních Bělohrad v roce 1975. Práce je sepsána na základě studia odborné literatury a pramenů uložených v LA PNP Praha (detašované pracoviště Staré Hrady), v Městském kulturním středisku Lázně Bělohrad. Východiskem je teze, že životním povoláním Leontiny Mašínové byla především její učitelská činnost, ze které vycházela a čerpala, když psala pro děti. Diplomová práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola reflektuje život Leontiny Mašínové od narození až po úmrtí se zvláštním zřetelem k dětství - k období, které se stalo pro ni východiskem k učitelské a později i spisovatelské dráze. Druhá kapitola je věnována dějinám školství. Obsahuje myšlenky význačných pedagogů a některé školské reformy, které se nějakým způsobem dotýkaly životního příběhu Leontiny Mašínové. Nezbytnou součástí této kapitoly jsou také její učitelské metody. Třetí a poslední kapitola je zaměřena především na literární tvorbu Leontiny Mašínové určenou dětskému čtenáři. Součástí diplomové práce jsou i přílohy, které zachycují jak Leontinin vztah k Bělohradskému kraji, tak i fotografie, jež souvisí s životním příběhem učitelky a spisovatelky Leontiny Mašínové.
"Life has its worth only when it is a service." Leontina Mašínová (1882 - 1975)