Úloha verifikačního systému, a verifikace obecně, v moderní radioterapii - Táborská, Hana (Jihočeská univerzita, 2008)
Radioterapie je komplexní proces, jehož součástí je uživateli mnohdy nedoceněný verifikační systém.Verifikační systém se dotýká nejen procesu plánování ozáření pacienta, ale i jeho nastavení na ozařovacím přístroji a také nastavení samotného ozařovače. V neposlední řadě také správnosti aplikované dávky. Důsledná verifikace, jak ze strany radiologického asistenta, tak ze strany používaného softwarového vybavení, je důležitá s ohledem na bezpečnost pacienta. Zvláště dnes, kdy se zavádí nové ozařovací techniky a aplikují se vysoké kurativní dávky. I malé pochybení může mít fatální následky. Proto verifikační systém pracuje z velké části samostatně, bez vnějšího zásahu. Je to databázová aplikace založená na informační technologii Klient/Server. Cílem mé bakalářské práce je nastínit zařazení, význam a nezbytnost používání verifikačního systému a verifikačních postupů v moderní radioterapii. Součástí je také statistické vyhodnocení odchylek v nastavení pacientů, pomocí portálového zobrazení, a správnosti aplikované dávky, za použití in-vivo dozimetrie.
Role of the treatment verification system and verification generally in modern radiotherapy
Keywords: verifikační systém; portálové zobrazování; in-vivo dozimetrie; Varis/Vision; radioterapie; Verification system; portal imaging; in-vivo dosimetry; VARiS/Vision; radiotherapy