Smyslová aktivizace seniorů v zařízeních sociální péče - Mackovičová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této bakalářské práce je smyslová aktivizace seniorů v zařízeních sociální péče. V teoretické části jsou vysvětleny důležité pojmy vztahující se k tématu práce, je zde podrobně popsán samotný koncept smyslové aktivizace, způsob jeho realizace a přínos tohoto konceptu pro staré osoby a osoby s demencí. Cílem bakalářské práce je monitoring těch zařízení sociální péče v Jihočeském kraji, která smyslovou aktivizaci využívají. V souladu s cílem práce byly stanoveny dílčí cíle, a to zjistit počet pracovišť využívajících smyslovou aktivizaci, počet certifikovaných pracovišť a pracovišť před získáním certifikace, jakož i počet pracovišť, která o zahájení certifikace uvažují. Prostřednictvím kvantitativního výzkumu byla testována hypotéza, že v Jihočeském kraji je počet pracovišť, která mají smyslovou aktivizaci seniorů zahrnutou v konceptu práce, nižší, než počet pracovišť, která ji v konceptu práce nemají. Kvantitativní výzkum byl realizován pomocí dotazníkového šetření a získaná data byla vyhodnocena pomocí deskriptivní statistiky třídění prvního stupně. Výsledky výzkumu jsou zpracovány v tabulkách a grafech v programu Microsoft Excel. V závěru lze konstatovat, že stanovená hypotéza byla potvrzena a cíl práce spolu s dílčími cíli byly naplněny.
Sensory Activation of Seniors in Social Care Institutes
Keywords: Senior; smyslová aktivizace; stáří; zařízení sociální péče.; Senior; sensory activation; old age; social care facility.