Lokalizace proteinových komponent ribozomů a jejich prekurzorů v mitochondriích parazitického prvoka Trypanosoma brucei - Dedková, Julie (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na biogenezi malé mitoribosomální podjednotky parazitického prvoka Trypanosoma brucei. Hlavním cílem bylo vybrat proteiny, které jsou obsaženy v maturované podjednotce nebo jejích prekurzorech a připravit geneticky modifikované buněčné linie, které budou exprimovat vybrané proteiny s epitopem pro imunodetekci. Dalším plánem bylo lokalizovat značené proteiny v mitochondriích, abychom zjistili, která fáze biogeneze malé mitoribosomální podjednotky je v asociaci s vnitřní membránou mitochondrie a která fáze biogeneze probíhá volně v mitochondriální matrix.
Localization of protein components of ribosomes and their precursors in mitochondria of parasitic protozoan Trypanosoma brucei
Keywords: Trypanosoma brucei; mitochondrie; mitoribosomy; biogeneze; assembly faktory; Trypanosoma brucei; mitochondria; mitoribosomes; biogenesis; assembly factors