Použití bezpilotní technologie pro určování drenážních systémů a jejich poruch na zemědělsky obhospodařovaných půdách - Fürst, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této diplomové práce bylo prozkoumat možnosti detekce podpovrchových drenážních systémů pomocí bezpilotní technologie. Bezpilotní technologie neboli "drony" sloužily dříve k vojenským účelům a dnes tyto bezpilotní letouny pomáhají mapovat odvodnění na polích, protože odvodňovací plány se dnes těžko shánějí a podstatná část ani neodpovídá skutečnému provedení odvodňovacích soustav. Lze také dodat, že o odvodnění se v dnešní době nikdo nestará. Drenáž odvodňuje podmáčenou půdu a zvyšuje tak její úrodnost a zároveň zavlažuje. Postupem času se z polí staly stavební pozemky nebo se trubní systém ucpal. V teoretické části je nejvíce prostoru věnováno popisu rozdělení a funkčnosti drenážních systémů, jsou popsány jejich poruchy a používaný materiál. Součástí je obecný popis bezpilotní technologie a metoda detekce drenáže. Dále je v praktické části řešen podrobný popis lokality, funkce drenáží a vyhodnocení. Ze specializovaných leteckých snímcích z viditelné části spektra je popsán projev indikací drenáže. Tyto indikace jsou srovnány s dobovými projektovými plány. Následně jsou aplikovány a zhodnoceny metody pro zvýraznění indikačního projevu pomocí programu Agisoft PhotoScan Professional a Arc GIS 10.1. Hlavními výstupy jsou snímky vyjadřující polohu drénů. Pomocí vlícovacích bodů se snímek převedl do souřadnicového systému.
Using the unmanned technology for determining the drainage systems and their failures on the agriculturally managed soils
Keywords: odvodnění; podpovrchové drenážní systémy; letecké fotografie; GIS; bezpilotní technologie; drainage; subsurface drainage systems; aerial photography; GIS; unmanned aerial vehicles