Primární prevence v péči o chrup - Zelenková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Téma primární prevence v péči o chrup jsem si vybrala, protože mě zaujalo a myslím si, že je velmi aktuální. Péče o chrup se neustále rozvíjí a výzkumy poskytují stále nové trendy v této oblasti. Pro lékaře i pacienty je náročné sledovat tento vývoj a zaznamenávat všechny novinky. Primární prevence v péči o chrup je soubor opatření, která provádíme, abychom zamezili vzniku onemocnění zubů a okolních tkání. Za primární prevenci je možné považovat zdravotní výchovu, zubní hygienu a dodržování zásad správné výživy. Výzkum byl zaměřen na rodiče malých dětí, které teprve získávají vztah k péči o svůj chrup a důsledná výchova může ovlivnit jejich přístup na celý život. Cílem mojí práce bylo ‚qZjistit informovanost rodičů o prevenci onemocnění chrupu u dětí'' a ‚qZjistit přístup rodičů k prevenci onem. chrupu u dětí''. Pro naplnění cílů jsem použila techniky dotazníků. Výzkumným souborem byli rodiče dětí z mateřských škol v Českých Budějovicích. Výzkum byl založen na třech hypotézách: ‚qRodiče mají informace o prevenci onemocnění chrupu u svých dětí'', ‚qRodiče učí své děti , jak má správně probíhat hygiena zubů'' a ‚qRodiče se svými dětmi navštěvují zubního lékaře do 3 let věku''. Všechny tři hypotézy se částečně potvrdily. Informovanost rodičů by se měla zaměřit především na základní pomůcky pro čištění, zvládání techniky čištění zubů a preventivní prohlídky. Tyto informace by měly být poskytovány jak zdravotníky ordinaci zubního a dětského lékaře tak prostřednictvím letáků, časopisů, preventivních programů nebo televiních pořadů. Rodiče by měly pečovat o zuby svých dětí již od kojeneckého věku, vhodně je motivovat k péči o své zuby, vyhledávat si nové informace a pravidleně navštěvovat se svými dětmi zubního lékaře. Oba cíle byly splněny. Výsledky tohoto výzkumu by mohly být v praxi použity jako základ pro další výzumy nebo posloužit jako podklad pro vytvoření informačních materiálů či programů na podporu primární prevence v péči o chrup. O výsledcích výzkumu budou informovány mateřské školky, ve kterých výzkum probíhal. Ty mohou získané informace použít pro vytvoření nebo zlepšení programů stomatologické prevence.
Primary Prevention in Care of Teeth
Keywords: zubní kaz; zánět dásní; prevence; zubní hygiena; stomatologie; děti; dental caries; gingivitis; prevention; dental hygiene; stomatology; children