Komparace hospodaření vybraných obcí na území okresu České Budějovice - Maňhal, Martin (Jihočeská univerzita, 2021)
Hlavním cílem diplomové práce je vyhodnocení finančního hospodaření vybraných obcí Hluboká nad Vltavou, Lišov, Borovany, Zliv a Trhové Sviny v letech 2013-2019 a komparace jejich výsledků, vycházející z hlavních ukazatelů kondice místní obecní ekonomiky. Diplomová práce je rozčleněna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zpracována formou literární rešerše. V této části budou objasněny teoretická východiska týkající se rozpočtových procesů na lokální a regionální úrovni. Dále pak budou popsány jednotlivé nástroje finanční analýzy hospodaření obcí se zaměřením na finanční ukazatele. V praktické části budou analyzovány a ekonomicky zhodnoceny rozpočty a hospodaření vybraných obcí ve střednědobém horizontu. Praktická část bude dále doplněna kvantitativním dotazníkovým šetřením, kdy bude občanům daných obcí předložen k vyplnění dotazník za účelem zjištění vnímání situace ohledně hospodaření obce a investovaných finančních prostředků z rozpočtu obce.
The comparison of financial management in selected municipalities in Ceske Budejovice District.
Keywords: Finanční ukazatele; obec; finanční analýza; obecní rozpočet; Financial indicators; municipality; financial analyses; municipal budget