Připravenost vybraného území podílet se na provádění úkolů ochrany obyvatelstva při úniku nebezpečných chemických látek. - Ševčík, Martin (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce a její výzkum se zabývají připraveností obyvatelstva, pedagogických pracovníků a zastupitelů podílet se na vybraném území města České Budějovice na úkolech souvisejících s plněním úkolů ochrany obyvatelstva při úniku nebezpečných chemických látek. Práce v jistých mezích navazuje na výzkum a rozvíjí bakalářskou práci z roku 2017, jejímž úkolem bylo ověřit připravenost složek integrovaného záchranného systému pro zásah s výskytem nebezpečných chemických látek. Cílem práce bylo zjistit, zda je vybrané území schopno adekvátně reagovat na nebezpečí vzniklá v důsledku úniku nebezpečných chemických látek. Za účelem posouzení připravenosti bylo využito mírně se lišících dotazníků, které byly vyplněny obyvateli Českých Budějovic, pedagogy pracujícími na středních školách v Českých Budějovicích a zastupiteli města i zastupiteli Jihočeského kraje. Výsledky dotazníkového šetření jsou v práci vyhodnoceny pomocí deskriptivní statistiky, zajímavé výsledky jsou zobrazeny pomocí grafů. Zjištěna byla vysoká míra nepřipravenosti zkoumaných souborů. Dle výsledků dotazníkového šetření by se mohli v případě úniku nebezpečných chemických látek někteří respondenti chovat i nebezpečně. Přínosem této práce by mělo být především navýšení a zlepšení informovanosti v této oblasti. Za tímto účelem byl vytvořen informační leták obsahující doporučené postupy a mnoho důležitých údajů, tento leták byl následně rozdán obyvatelstvu. Přínosem, který tato práce poskytla již teď, je upozornění představitelů z řad zastupitelstev a pedagogických sborů na mezery v jejich znalostech problematiky nebezpečných látek. Dle zpětné vazby několika zastupitelů se dá v blízké době očekávat zpracování podrobných analýz týkajících se přepravy nebezpečných látek. Tato práce může být použita jako zdroj informací a může být využita pro porovnání s jinými výzkumy.
Preparedness of the selected area to participate in implementation of the tasks of civil protection during the release of hazardous chemicals.
Keywords: Havárie; Připravenost; Obyvatelstvo; Pedagogové; Zastupitelstvo; Chemikálie; Accident; Preparedness; Population; Pedagogues; Municipal council; Chemicals