Analýza vybraných W obohacených repetic u předivky brslenové Yponomeuta cagnagella (Lepidoptera) - Pilíková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zabývá studiem vybraných repetitivních DNA sekvencí na pohlavním chromosomu W u herbivorního škůdce předivky brslenové (Yponomeuta cagnagella) (Lepidoptera). Metodami fluorescenční in situ hybridizace (FISH) a kvantitativní PCR (qPCR) byla zjišťována distribuce vybraných repetic v genomu předivky a porovnáváno množství jejich kopií mezi jedinci různého pohlaví ze dvou geografických populací. Zatímco u satelitní DNA a transposonu byla přítomnost na chromosomu W potvrzena, klastr rDNA genů se u předivky brslenové pravděpodobně nachází na autosomu u obou testovaných populací, navzdory předchozím bioinformatickým analýzám. Studium distribuce repetic přímo na chromosomech ukázalo na akumulaci transposonu Maverick v rozsáhlých oblastech na obou koncích chromosomu W.
Analysis of selected W-enriched repetitive sequences in the spindle ermine moth Yponomeuta cagnagella (Lepidoptera)
Keywords: repetitivní DNA; satelit; transpozon; chromosom W; populace; předivka brslenová; Yponomeuta cagnagella; FISH; qPCR; repetitive DNA; satellite; transposon; chromosom W; small ermine moth; Yponomeuta cagnagella; FISH; qPCR