Projekt ve výuce dějepisu na gymnáziích v Ústeckém kraji - Hrdličková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se věnuje problematice uplatnění projektu ve výuce dějepisu na gymnáziích, jejichž zřizovatelem je Ústecký kraj. Pokouší se shrnout základní teoretické poznatky o realizaci projektu a spojit je se zjištěními, která vyplynula z empirického průzkumu na gymnáziích Ústeckého kraje. Průzkum, jenž na gymnáziích probíhal, se soustředil především na zjištění současného stavu začleňování a využití projektů v hodinách dějepisu a na zkušenosti žáků a učitelů s touto specifickou strategií výuky. Na základě spojení uvedených informací se práce snaží podat celistvý obraz možností využití projektu při výuce dějepisu, a to nejen jako doplnění běžných hodin. Práce obsahuje zjištění o současném stavu realizace projektů v dějepisné výuce, včetně preferovaných témat, způsobu realizace, výstupů i stručného shrnutí nabídky konkrétních projektů, s níž přicházejí externí organizace. Zpracovává poznatky o kladech a záporech realizace dějepisného projektu tak, jak je vidí žáci a učitelé gymnázií zřizovaných Ústeckým krajem. Součástí práce jsou i dva návrhy dějepisných projektů, které mohou učitelé využít jako náměty pro vytvoření vlastního projektu.
Project in history lessons at secondary grammar schools of the Administrative Region of Ústí nad Labem
Keywords: projekt; specifická strategie výuky; využití projektu; výuka dějepisu; zkušenosti žáků a učitelů; empirický průzkum; klady a zápory realizace projektu; návrhy dějepisných projektů; gymnázia zřizovaná Ústeckým krajem; preferovaná témata projektů; project; specific teaching strategy; using projects; history lessons; experience of pupils and teachers; empirical research; positives and negatives of projects realisation; proposals of history projects; secondary grammar schools of Administrative Region of Ústí nad Labem; favoured topics of projects