Vliv potravní preference všenek (Phthiraptera: Amblycera) na formování jejich mikrobiomů - Žižková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2021)
Mikrobiomová rozmanitost žvýkacích vší patří k obecně neprozkoumaným tématům. Tato práce poskytuje první náhled na složení mikrobiomů 15 druhů žvýkacích vší rodu Menacanthus. Zjistili jsme přítomnost dvou dominantních symbiotických bakterií, které se vyskytly téměř u všech druhů. Rovněž jsme porovnali rozmanitost mikrobiomů všenek s různými stravovacími preferencemi (druhy krmení krví a peří). Na základě těchto analýz jsme identifikovali hlavní determinanty formující mikrobiomy všenek rodu Menacanthus. Mikrobiomy jsou zejména ovlivněny druhovou identitou Menacanthus, jejím zeměpisným původem, potravinovou preferencí a rozsahem hostitelského spektra, které vši parazitují.
Influence of food preference of chewing lice (Phthiraptera: Amblycera) on the formation of their microbiomes
Keywords: všenky; vši; paraziti; symbióza; primární symbionti; mikrobiom; R analýzy; amplikonové sekvenování; fylogenze; keratin; chewing lice; lice; parasites; symbiosis; primary symbionts; microbiome; R analyzes; amplicon sequencing; phylogeny; keratin