Citlivost adultních ryb různých druhů k anestetiku hřebíčkový olej - Škeřík, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2007)
Při pokusech s generačními rybami různých druhů (jeseter sibiřský, siven americký, amur černý- remontní ryby) při teplotě v období umělých výtěrů (mimo sivena amerického a amura černého) byla zjišťována jejich citlivost k anestetiku hřebíčkový olej. Pokusy byly prováděny se 17 druhy ryb s čeledí kaprovití (jelec jesen- zlatá forma, jelec proudník, jelec tloušť, ostroretka stěhovavá, parma obecná, amur bílý a černý, tolstolobec pestrý), lososovití (pstruh obecný, pstruh duhový, siven americký), lipanovití (lipan podhorní), štikovití (štika obecná), okounovití (candát obecný), jeseterovití (jeseter sibiřský, vyza velká) a keříkovcovití (sumeček africký). Při použití koncentrací 0,03ml.l-1(pstruh obecný a duhový, siven, lipan, štika, candát, jesen, proudník, tloušť, parma, ostroretka), 0,04ml.l-1 (amur bílý a černý, tolstolobec), 0,05ml.l-1 (sumeček africký) a 0,07ml.l-1 (jeseter sibiřský, vyza velká) bylo dosaženo u všech druhů fáze IIb., která je dostačují při manipulaci s rybami při umělém výtěru. K odeznění anestézie došlo u většiny druhů v časovém intervalu 10-17 minut (11 druhů) a u ostatních v intervalu 20-26 minut (5 druhů). Výsledky potvrdily doporučované koncentrace u ryb lososovitých a lipana (0,025-0,033ml.l-1),u jeseterovitých (0,07ml.l-1), u sumečka afrického (0,05ml.l-1). U většiny druhů ryb čeledi kaprovití (kromě amura bílého a černého, tolstolobce) byla použitá koncentrace nižší než doporučovaná (0,04-0,05ml.l-1)
Sensitivity to anesthetic clove oil different species of adult fish
Keywords: Hřebíčkový olej; fáze anestézie; odeznívání; Oncorhynchus mikyss; Salmo trutta morfa fario; Thymallus thymallus; Salvelinus fontinalis; Barbus barbus; Chondrostoma nasus; Leuciscus leuciscus; Leuciscus cephalus; Leuciscus idus; Esox lucius; Sander lucioperca; Acipenser baeri; Huso huso; Ctenopharyngodon idella; Mylopharyngodon piceus; Aristichthys nobilis; Clarias gariepinus.; clove oil; anesthesia phase; recovery; Onchorhunchus mikyss; Salmo trutta morfa fario; Thymallus; thymalus; Salvelinus fontinalis; Barbus barbus; Chondrostoma nasus; Leuciscus leuciscus; Leuciscus cephalus; Leuciscus idus; Esox lucius; Sander lucioperca; Acipenser baeri; Huso huso; Ctenopharyngodon idella; Mylopharyngon piceus; Aristichthys nobilis; Clarias gariepinus.