Příbuzenská náhradní rodinná péče v okresu Strakonice - Panušová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2011)
Abstrakt PANUŠOVÁ, I. Příbuzenská náhradní rodinná péče v okresu Strakonice. České Budějovice 2011, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Teologická fakulta. Katedra praktické teologie. Vedoucí práce I. Bublíková. Práce je zaměřena na příbuzenskou náhradní rodinnou péči se zvláštním zaměřením na prarodiče, kterým bylo svěřeno dítě na základě §45 zákona o rodině nebo na základě příbuzenské pěstounské péče. Tyto formy péče jsou pro dítě, které se nachází v obtížné životní situaci, nejvhodnější, protože dítě zůstává ve vlastní rodině a tím je mu zachována jeho identita. Cílem této práce je zmapování počtu dětí svěřených do příbuzné náhradní péče na Strakonicku od roku 2005 do 2010. Tento hlavní cíl je doplněn dvěma vedlejšími cíli. První je zaměřen na to, kdo se jako první ujme dítěte v nouzi, a druhý vedlejší cíl se snaží zjistit nejčastější důvody, které vedou k odebrání dítěte biologickým rodičům. Výzkumné šetření bylo realizováno na odděleních sociálně-právní ochrany dětí na Strakonicku metodou analýzy a srovnání dokumentů. Tato práce především zhodnocuje počet dětí v příbuzenské náhradním rodinné péči v okresu Strakonice v daném období.
Foster care of relatives in the Strakonice district.
Keywords: Klíčová slova: rodina; rodičovství; prarodičovství; sociálně-právní ochrana dětí; náhradní rodinná péče; příbuzenská náhradní rodinná péče; okres Strakonice (region Strakonicko; region Vodňansko; region Blatensko); Key words: family; parenthood; grandparenthood; socio-legal protection of children; foster care; relational foster-care; the Strakonice district.