Kryptosporidie a kryptosporidióza ptáků - Holubová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2022)
Cryptosporidium (Apicomplexa) je rod jednobuněčných parazitů infikujících gastrointestinální, respirační a urogenitální trakt většiny obratlovců včetně člověka a způsobujících onemocnění kryptosporidiózu. Podle Světové zdravotnické organizace je kryptosporidióza celosvětově se vyskytujícím průjmovým onemocněním, které postihuje miliony osob, je druhou nejčastější příčinou úmrtí kojenců v rozvojových zemích a je označována za novou příčinu nemocnosti a úmrtnosti na celém světě. Kryptosporidie také způsobují závažné onemocnění u hospodářských zvířat, kde vyvolávají časté průjmy a způsobují značné ekonomické ztráty, zejména u mladých jedinců. Ačkoli jsou kryptosporidie intenzivně zkoumány již více než 35 let, výzkum se do značné míry zaměřuje na kryptosporidie u lidí, hospodářských zvířat a jiných savců, přičemž kryptosporidiím ptáků byla dosud věnována poměrně malá pozornost. V současné době je popsáno 49 platných druhů kryptosporidií parazitujících u širokého spektra hostitelů. Kromě platně popsaných druhů byly popsány desítky genotypů, o kterých není dostatek údajů, aby bylo možné je označit za samostatné druhy. Z těchto druhů a genotypů je šest druhů, z nichž tři byly popsány v rámci této práce, a 20 genotypů specifických pro ptáky. Tato disertační práce výrazně rozšiřuje znalosti o kryptosporidiích specifických pro ptáky, zaměřuje se na jejich výskyt a diverzitu v rámci 25 řádů a 176 čeledí ptáků, morfologii vývojových stádií, hostitelskou a orgánovou specifitu, patogenitu a přenos.
Cryptosporidium and cryptosporidiosis in birds