Monitoring kvality života u lidí se sedavým zaměstnáním - Kraus, Petr (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce je monitoring kvality života u osob v sedavých zaměstnáním, ve věku od 20 do 60 let. Zkoumaný soubor čítá 100 osob (79 žen, 21 mužů). Při monitoringu bylo využito dotazníku WHOQOL-BREF (WHO,1995). Dotazník se skládá z 26 otázek - 2 samostatné otázky a 24 otázek rozdělených do 4 oblastí - Fyzické zdraví, Prožívání, Sociální vztahy, Prostředí. Získaná data reprezentují respondentův subjektivní názor na kvalitu života. Práce je teoreticky podepřena odbornou literaturou a dalšími běžně dostupnými zdroji, které se zaměřují na pojmy kvalita života, sedavé zaměstnání a zdraví. Praktickým cílem bylo vyhodnocení a interpretace výsledků dotazníku WHOQOL-BREF (WHO, 1995). Vyhodnocení a interpretaci výsledků následuje diskuse. U oblasti prostředí byla naměřena nejnižší hodnota transformovaného skóre, zatímco oblast sociální vztahů se umístila na 1. příčce. Střední hodnoty naměřených transformovaných skórů pro jednotlivé oblasti byly následující: 71,85 pro Fyzické zdraví; 71,12 pro oblast Prožívání; 72,73 pro Sociální vztahy; 69,37 pro Prostředí.
Monitoring the quality of life of people in sedentary jobs
Keywords: kvalita života; sedavé zaměstnání; zdraví; monitoring kvality života; quality of life; sedentary job; health; monitoring of quality of life