Znalosti mladistvých o prevenci rizikového sexuálniho chování v Klatovech - Jiříková, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce pojednává o problematice rizikového sexuálního chování mládeže. Cílem bylo porovnat znalosti o prevenci rizikového sexuálního chování u mladistvých na Střední zdravotnické škole a středních školách bez zdravotnického zaměření. Za účelem splnění cíle byl realizován kvantitativní výzkum, zvolena metoda dotazování, technika standardizovaného dotazníku a sběr dat byl realizován u respondentů ze 4. ročníků na vybraných středních školách v Klatovech v roce 2007. Z celkového hodnocení výzkumu vyplývá, že respondenti ze Střední zdravotnické školy mají sice více znalostí o prevenci rizikového sexuálního chování, ale současně byly u respondentů zjištěny negativní charakteristiky sexuálního chování. Jedním z problémů je oblast preventivního působení v rodinách a školách. U respondentů ze středních škol bez zdravotnického zaměření je sexuální výchova realizována zcela nedostatečně. Na Střední zdravotnické škole se jí věnují hlouběji, ale i zde je prevence založena spíše na poskytování informací. Mládež je třeba vést k omezení rizikového sexuálního chování ovlivňováním nejen oblasti vědomostní, ale i postojové a dovednostní. Významnou roli v prevenci hraje především rodina a poté škola, které musí vzájemně spolupracovat, dále mimoškolní zájmové organizace a lékaři. Mládež, která má jasné životní cíle, pevné osobní zásady, komunikuje se svými rodiči a v těchto důležitých otázkách dostává jasné vedení, má větší sílu vzdorovat tlaku vrstevníků, reklam a sdělovacích prostředků, kteří je podněcují k předčasnému sexuálnímu životu.
Teenagers´ knowledge about prevention of the risk sexual behaviour in Klatovy
Keywords: Adolescence; antikoncepce; prevence; pohlavně přenosné nemoci; předčasný sexuální život; rizikové sexuální chování; sexualita; sexuální výchova.; Adolescence; contraception; prevention; sexually transmitted diseases; premature sexual life; risk sexual behaviour; sexuality; sex education.