Ověření dualistického modelu vášně v e-sportu - Kožnarová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této práce bylo psychometrické ověření využití dualistického modelu vášně v českém prostředí. Model předpokládá existenci dvou typů vášně, a to harmonické a obsedantní; v rámci výzkumu byly statisticky popsány a ohodnoceny výsledky prostřednictvím škály the passion scale, která byla přeložena z originální anglické verze do češtiny s účelem vytvořit pro ni normy. Výzkumu se zúčastnilo 1040 respondentů; 622 žen (59,8 %) a 418 mužů (40,2 %); (M = 23,3let). Výsledky přinesly podporu pouze obsedantnímu faktoru vášně (OP=0,80; HP=0,65). U HP byly zjištěny pro české prostředí nefunkční položky 3,5,6. HP=0,65; = 0,81 0,8; 2 = 40.783; p <0,001; CFI = 0,98 0,95; TLI = 0,97 0,95; RMSEA p-value = 0.070 0,05; Sycení faktorů HP u otázky 3,5,6 (0,381, 0,273, 0,255 0,4); r = pouze střední ( 0,3) a slabé korelace ( 0,2) u položek 3,5,6; p-value (<,001). Tato zjištění naznačují, že dualistický model vášně prozatím nemůže být použit pro českou populaci. Možné další budoucí návrhy, jako například hlubší pochopení kulturního kontextu v použití slova vášeň pro vybranou aktivitu a tomu možné nové uzpůsobení zadání testových otázek 3,5,6 jsou diskutována. Dalším dílčím cílem mé práce bylo použití DMP konkrétně u e-sport hráčů, kteří v rámci výzkumu vykazovali převážně vášeň obsedantní, a tudíž jsem na ně model mohla použít.
Verification of the dualistic model of passion in e-sport
Keywords: vášeň; dualistický model vášně; e-sport; gaming; passion; dualistic model of passion; e-sport; gaming