Telemetrie hmyzu se zaměřením na tesaříka obrovského (Cerambyx cerdo) - Pěnka, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2018)
V této bakalářské práci jsem zkoumal disperzní chování tesaříka obrovského (Cerambyx cerdo) (Coleoptera: Carambycidae). Jedná se o ohroženého saproxylického brouka vázaného především na staré stromy. S využitím moderní metody aktivní telemetrie jsem určil pravděpodobnost pohybu a disperzní kapacitu jedinců C. cerdo během 14 dní ve dvou lokalitách na Slovensku. Rovnež jsem stanovil rozdíly uražených vzdáleností mezi samci a samicemi. Dále jsem představil další možné telemetrické metody, které se často používají pro sledování dalších druhů různého hmyzu.
The telemetry of insects with the Great Capricorn beetle (Cerambyx cerdo) as the target species
Keywords: disperzní chování; aktivní telemetrie; tesařík obrovský; populační ekologie; dispersal pattern; radio-tracking; Cerambyx cerdo; population ecology