Optická komunikace u rodu Anolis a sociální kontext - Vörös, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se zabývá optickou komunikací u druhu Anolis caroliensis. Pokusná skupina sestávala z celkem jedenácti zvířat, šesti samců a pěti samic, chovaných samostatně. Zvířata byla chována za stálých tepotních i vlhkostních podmínek. Bylo zkoumáno sedm předem vybraných projevů chování, objevujících se při kontatku dvou jedinců, ať už stejného či opačného pohlaví. U každého projevu byly měřeny tři časové údaje celkové trvání, frekvence a latence užívání. U interakcí dvou samců byl brán v potaz rozdíl velikostí obou jedinců a také teritoriální status domácí/vetřelec. Jednotlivé interakce byly natáčeny, celkem bylo natočeno šedesát videí, každé o délce patnáct minut. Vliv teritoriálního postavení měl vliv na celkové trvání a latenci projevu Headbob C, vliv rozdílu velikostí měl vliv na celkové trvání a latenci projevu Nuchal crest a latenci projevu Extended throat. Vliv pohlaví předkládaného jedince měl vliv na celkové trvání projevu Dewlap. Pro zbývající projevy se žádný se sledovaných faktorů neprokázal jako významný pro míru užívání vizuálních projevů.
Optical communication in the genus Anolis and social context
Keywords: Anolis carolinensis; optická; komunikace; sociální; kontext; Anolis caroliensis; optical; communication; social; context