Infekce močových cest v těhotenství - Mihulcová, Monika (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá infekcí močových cest v těhotenství. Infekce močových cest (IMC) je jedním z nejrozšířenějších infekčních onemocnění v lidské populaci. Při těhotenství toto onemocnění může přinést pro matku a plod nežádoucí komplikace, které mohou mít ve vážných případech až fatální následky. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. Teoretická část se zabývá anatomií a fyziologií močového traktu, změnami močového traktu během těhotenství, infekcí močových cest a její diagnostikou, péčí porodní asistentky o ženu s infekcí močových cest, prevencí infekce močových cest a edukací porodní asistentkou. V empirické části této práce byly zvoleny dva cíle, a to zjistit znalost těhotných žen o prevenci infekce močových cest a zjistit znalosti těhotných žen o riziku pro plod a matku při infekci močových cest v těhotenství. Zajímalo nás, zda těhotné ženy vědí, jak se mají chovat, aby předcházely infekci močových cest, a zda znají rizika s infekcí spojená. Na základě těchto cílů byly zvoleny dvě hypotézy. H1: Těhotné ženy s vyšším vzděláním jsou více informované o prevenci infekce močových cest než těhotné ženy s nižším vzděláním. H2: Těhotné ženy s vyšším vzděláním znají rizika pro plod a matku při infekci močových cest více než těhotné ženy s nižším vzděláním. Výzkumné šetření probíhalo kvantitativní formou, pomocí dotazníku. Vyhodnocení dotazníku proběhlo za pomoci pravostranného Studentova t rozdělení. Výzkumný soubor tvořilo 237 těhotných žen, které byly aktivních na internetových sociálních skupinách určených pro těhotné ženy. Respondentky, které na začátku dotazníku vyplnily, že nejsou těhotné, nebyly do výzkumného souboru zahrnuty. Nejvíce se zúčastnily ženy z věkové skupiny od 21 do 30 let. Tuto skupinu tvořilo 74,68 % respondentek. Nejvíce respondentek (45,57 %) mělo nejvyšší dosažené vzdělání střední s maturitou. 84,39 % respondentek znalo pojem infekce močových cest. 73,00 % respondentek vědělo, že IMC nejčastěji vyvolává bakterie. 88,19 % respondentek znalo brusinku jako plodinu, která pomáhá předcházet IMC. 92,83 % respondentek vědělo, že každodenním sprchováním mohou předcházet IMC. Výzkum potvrdil obě hypotézy, tedy že ženy s vyšším vzděláním jsou lépe informované jak o prevenci infekce močových cest, tak o rizicích pro plod a matku při infekci močových cest v těhotenství. Výstupem této práce je informační leták, který stručně shrnuje rizika pro plod i matku při infekci močových cest během těhotenství a dále upozorňuje na prevenci infekce močových cest. Výsledky této práce mohou sloužit jako informační zdroj pro těhotné ženy, ženy v reprodukčním věku, porodním asistentkám a ke vzdělávání studentek porodní asistence.
Urinary tract infections in pregnancy
Keywords: Močový trakt; infekce močových cest; těhotenství; porodní asistentka; žena; Urinary tract; urinary tract infections; pregnancy; midwife; woman