Tanečnice. Dílo H. Toulouse-Lautreca a E. Degase jako inspirační zdroj pro volnou tvorbu. - Kalianková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Předkládaná diplomová práce Tanečnice. Dílo H. Toulouse-Lautreca a E. Degase jako inspirační zdroj pro volnou tvorbu zahrnuje dvě části - teoretickou a praktickou. První část teoretické práce nastíní dobové a kulturní souvislosti a dále poté svět divadel a tance, především v pařížském prostředí. Druhá, a tedy stěžejní teoretická část je složena z životopisu Henriho Toulouse-Lautreca a Edgara Degase, kde se autorka zabývá konkrétními díly s tematikou tance. Praktická část vychází zejména z teoretické části, na které staví jako na inspiračním zdroji pro volnou tvorbu.
Dancer. The work of H. Toulouse-Lautrec and E. Degas as a source of inspiration for free creation.
Keywords: Edgar Degas; Henri Toulouse-Lautrec; tanečnice; baletky; kabarety; impresionismus; Paříž; Edgar Degas; Henri Toulouse-Lautrec; dancers; ballerinas; cabarets; impressionism; Paris