Etické souvislosti práva na informovanost o zdravotním stavu pacienta - Samcová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce je na téma: Etické souvislosti práva na informovanost o zdravotním stavu pacienta. Tato práce obsahuje teoretickou část a výzkumnou část. V teoretické části popisuji současný stav dané problematiky. Zmiňuji se zde o důležitých pojmech a historii spojených s tímto tématem. Mezi další a hlavní zajímavé kapitoly patří také informovaný souhlas a hermeneutické aspekty zdravotní péče. Ve výzkumné části jsou uvedeny hypotézy a následně popsány výsledky výzkumu. Výzkum je prováděn na chirurgickém a gynekologicko porodnickém oddělení. Respondenti jsou zastoupeny záměrně z řad pacientů, zdravotních sester i lékařů, abych mohla porovnat odpovědi těchto třech dotazovaných skupin. Cílem mé práce je ověřit do jaké míry se z etického hlediska respektují práva pacientů komu z blízkých poskytnout informace o jejich zdravotním stavu. V práci se také snažím zjistit zda jsou pacienti spokojeni s informováním o způsobu a průběhu léčby a s tím úzce související komunikací zdravotních sester a lékařů. Odpovědi pacientů, zdravotních sester a lékařů porovnám a pro lepší přehlednost a orientaci je zobrazuji v grafech.
Ethical linkage of the right to the awareness of the patient´s health
Keywords: Etika; Bioetika; Úmluva o biomedicíně; Paternalismus; Informovaný souhlas; Ethics; bioethics; Convention on biomedicine; Paternalism; Informed consent