Realizace ochrany bydlení prostřednictvím nástroje systému státní sociální podpory - Petrášková, Renata (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou příspěvku na bydlení ze systému stání sociální podpory, důležitým nástrojem bytové politiky státu, jejímž účelem je přispívat domácnostem na náklady spojené s bydlením. Teoretická část charakterizuje bydlení a jeho význam, bytovou politiku, a zmiňuje též, jaká je role státu v bytové politice a jaké jsou nástroje bytové politiky. Další kapitoly jsou věnovány charakteristice systému státní sociální podpory a popisu dávky příspěvek na bydlení samotné ? historie i současné právní úpravy. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jakou část dávek ze systému státní sociální podpory zaujímá příspěvek na bydlení. Dílčí výzkumné cíle pak zjišťují, jaká je struktura příjemců příspěvku na bydlení, jaké faktory ovlivňují výši příspěvku a zda se počet nových žádostí vyvíjí v čase. K dosažení těchto cílů byla použita metoda kvantitativní, technika sekundární analýzy dat. Zkoumaný soubor byl tvořen všemi žadateli o dávku příspěvek na bydlení v letech 2008 ? 2010 spadající do působnosti Úřadu práce v Českých Budějovicích. Výsledky práce potvrdily předem stanovenou hypotézu, podle které má počet nově podaných žádostí o příspěvek na bydlení vzrůstající tendenci. Hypotéza, která předpokládá, že s narůstajícím počtem členů v domácnosti se zvyšuje částka příspěvku na bydlení, potvrzena nebyla. Také třetí stanovená hypotéza předpokládající, že vyšší částky příspěvku na bydlení pobírají vždy žadatelé v nájemním vztahu k bytu, se nepotvrdila. Předložené výsledky mohou posloužit jako materiál k výuce předmětu sociální politika, případně odborníkům a úředníkům z oblasti veřejné správy.
Housing Protection Implementation through the State Social Support System Instrument.
Keywords: Bydlení; bytová politika; doplatek na bydlení; příspěvek na bydlení; státní sociální podpora; housing; housing policy; housing supplement fee; housing allowance; state social support