Zkoušky výkonnosti teplokrevných hřebců a jejich hodnocení - Búdová, Alena (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se věnuje výkonnostním zkouškám teplokrevných hřebců a jejich hodnocení. V práci je analyzován průběh a výsledek zkoušek výkonnosti teplokrevných hřebců v České republice. V textu jsou popsány metody testování hřebců. Hřebci jsou hodnoceni pod klisnou. Mohou být umístěni do testační odchovny. Musí splnit požadavky pro udělení předvýběru hřebců do plemenitby. Následně úspěšně absolvovat 70- ti denní test a zkoušku výkonnosti. Jsou hodnoceni při soutěžích Kritéria mladých koní a na základě vlastní sportovní výkonnosti. Testuje se jejich potomstvo. V práci je vyjádřen podíl jednotlivých zahraničních plemen působících v České republice. Dále je popsána jejich testace v okolních státech u vybraných svazů. Data byla čerpána z evidence Svazu chovatelů českého teplokrevníka, Ústřední evidence koní a České jezdecké federace. Byla zpracována do tabulek, grafů a následně hodnocena v programu Statistica. V závěru práce bylo zjištěno, že se v České republice snižuje počet zapuštěných klisen průměrně o 245 ročně a narozených hříbat průměrně o 139 ročně. V testačních odchovnách bylo v období 2009 - 2013 umístěno 354 hřebců. Z tohoto počtu pouze 6 hřebců úspěšně splnilo 70- ti denní test. Plemeno český teplokrevník má stále největší zastoupení na předvýběru i zkouškách výkonnosti po 70- ti denním testu. Každý rok se zvyšují počty startujících koní i počty startů na parkurových a drezurních závodech v České republice.
Performance tests warm-blood stallions and their evalaution
Keywords: hřebec; výkonnostní zkoušky; testace; český teplokrevník; stallion; test performance; testing; Czech warmblood