Funkce rozptýlené zeleně na zemědělském půdním fondu - Zíková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem mé bakalářské práce je funkce rozptýlené zeleně na zemědělském půdním fondu. Cílem mé práce je zpracování literárního přehledu na dané téma. Rozptýlenou zelení rozumíme liniové porosty podél cest a toků, větrolamy, solitéry, remízky, památné stromy a další nacházející se ve volné krajině. V období uplynulých 50-ti let došlo v našem zemědělství k zásadním změnám, do nichž patří i ztráta jejich nesčetných funkcí pro krajinu. Rozptýlená zeleň je jedním ze základních rysů české krajiny a dodává jí neopakovatelný ráz, a proto bychom se měli snažit o její návrat. V současné době je rozptýlená zeleň významný tvůrčí nástroj, který může přispět ke zmírnění negativních jevů a devastaci kulturní krajiny.
Function of scattered vegetation in the agricultural land fund
Keywords: rozptýlená zeleň; funkce rozptýlené zeleně; kulturní krajina; scattered vegetation; scattered vegetation functions; cultural landscape