Teologické srovnání písní z vybraných katolických a protestantských zpěvníků - Dědinová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se snaží porovnat teologickou výpověď duchovních písní obsažených v Evangelickém zpěvníku a Kancionálu (Společném zpěvníku českých a moravských diecézí). Nejprve jsou stručně charakterizovány oba zpěvníky a srovnán význam a užití duchovní písně v bohoslužebné liturgii Českobratrské církve evangelické a Římskokatolické církve. Poté jsou v jednotlivých kapitolách odpovídajících struktuře Apoštolského vyznání víry porovnána a citacemi z písní obou zpěvníků doložena věroučná vyznání vztahující se k danému článku křesťanské víry. Tyto výpovědi jsou analyzovány z hlediska historické podmíněnosti, věrouky obou církví a především ekumenického kontextu. V závěru práce jsou také porovnány shodné i odlišné verze společných písní uvedených v obou zpěvnících.
Theology of Songs in the Selected Catholic and Protestant Songbooks
Keywords: ekumenická teologie; liturgická hudba; duchovní píseň; teologie písní; vyznání víry; Římskokatolická církev; Českobratrská církev evangelická; Evangelický zpěvník; (Jednotný) Kancionál; oecumenical theology; liturgical music; religious song; theology of songs; Apostles' Creed; Roman Catholic Church; Evangelical Church of Czech Brethren; Evangelical Songbook; United Hymnary)