Příroda v románech Cormaca McCarthyho - Kovářová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této diplomové práce je prozkoumat téma přírody v románovém díle amerického autora Cormaca McCarthyho. Práce se zabývá všemi deseti romány, které jsou rozděleny do tří částí podle toho, k jakému regionu se pojí. Práce k románům přistupuje z hlediska ekokritiky, proto je její první kapitola věnována krátkému úvodu do této mezioborové disciplíny. Naším cílem je dokázat, že příroda představuje v románové tvorbě Cormaca McCarthyho stěžejní aspekt, jehož význam spočívá jak v popisu amerického prostoru, tak v ekologickém apelu na změnu antropocentrického pohledu na životní prostředí.
Nature in Cormac McCarthy's Novels
Keywords: Cormac McCarthy; příroda; krajina; ekokritika; životní prostředí; Cormac McCarthy; nature; landscape; ecocriticism; environment