Péče o pokožku na ARO a JIP - Mužíková, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
V bakalářské práci na téma Péče o pokožku na ARO a JIP jsem v dotaznících pro sestry zjišťovala,zda mají potřebnou dostupnost antidekubitárních pomůcek a hygienických přípravků k péči dostatečnou a správnou hygienickou péči o pacienta. Dále jsem skrytým pozorování zjišťovala,zda mají pacienti tyto antidekubitární pomůcky k dispozici. První hypotézou, která se potvrdila bylo to , že sestry pečují o pokožku pacienta dle standardů ošetřovatelské péče. Tato hypotéza se potvrdila při skrytém pozorování, kde jsem měla možnost přečíst si standardy daného zdravotnického zařízení, kde jsem toto pozorování prováděla. Sestry mají i dostatečné množství pomůcek jak k polohování pacientů tak k jejich hygieně a ošetřování jejich pokožky. Mou druhou hypotézou bylo, že pacienti na ARO a JIP mají k dispozici antidekubitární pomůcky. Nyní po vyhodnocení jak dotazníků pro sestry tak pozorování mohu říci,že i tato hypotéza byla potvrzena. Podle mého názoru péče závisí i na dostatečném množství prádla na oddělení a jak vyplynulo z pozorování i z dotazníků vybraných od sester tak ani prádla není žádný zásadní nedostatek. U pacientů není extrémní častost vzniku dekubitů a rány pacientů se ve velkém procentu hojí per primam. Sestry se dále snaží doplňovat své vzdělání v této problematice jak studováním odborných časopisů i navštěvováním odborných seminářů a z toho podle mého názoru vyplývá, že mají zájem o to aby se i tato problematiky dostala do popředí. Mým cílem v této práci bylo zmapovat ošetřovatelskou péči o pokožku na ARO a JIP. Myslím si, že tento cíl byl splněn a výsledky mého výzkumu si můžete přiblížit a ověřit v grafech.
The care of skin in Anaestheziology - resuscitation department and Intensive care unit
Keywords: ARO; dekubity; hygiena; JIP; pokožka; rány; ARW; decubities; hygiene; ICU; skin; wounds